Novi Končarevi vlakovi na sajmu InnoTrans u Berlinu

blank

Sajam ove godine na 200.000 m2 izložbenog prostora u 42 izlagačke hale te na 3.500 metara tračnica okuplja više od 2.900 izlagača iz 59 zemalja

Končar je po prvi put u povijesti predstavio čak dva svoja vlaka – baterijski i mjerni vlak. Svojim nastupom ispred više od 160.000 posjetitelja iz oko 150 zemalja svijeta Končar kroz visokotehnološku industriju pruža vrijedan doprinos daljnjem strateškom pozicioniranju Hrvatske na karti Europe te jačanju gospodarske konkurentnosti.

Novi baterijski i mjerni vlak najnoviji su primjeri inovativnosti, znanja i kompetencija domaćih stručnjaka koji ujedno predstavljaju najsloženiji visokotehnološki proizvod hrvatske industrije.

Sajam InnoTrans 2024. održava se u Berlinu od 24. do 27. rujna 2024. Vodeći svjetski sajam usmjeren na željezničku tehnologiju i infrastrukturu, javni prijevoz, interijere te izgradnju tunela pruža impresivan pregled najnovijih trendova i tehnologija u području urbane mobilnosti, koji najvećim dijelom imaju za cilj odgovoriti upravo na suvremene izazove zelene energetske tranzicije.

blank

Končar je u sklopu vanjskog izložbenog prostora premijerno predstavio svoj najnoviji baterijski motorni vlak (BMV), u sklopu kojeg je jučer, odmah nakon svečanog otvaranja sajma, održao i posebnu prezentaciju za stručnu javnost. Vlak je odgovor na rastuću potrebu za elektrifikacijom javnog prijevoza i stvaranjem održivije urbane mobilnosti,

„Posebno smo ponosni na naš Baterijski motorni vlak (BMV), koji u ovoj konkretnoj industriji zasigurno pripada vrlo uskom krugu suvremenih tračničkih rješenja i koji odražava bogato iskustvo Grupe Končar u razvoju vlastitih visokotehnoloških proizvoda, posebice u segmentu urbane mobilnosti. Ovakvi vlakovi koristit će se za prijevoz putnika na neelektrificiranoj mreži željezničkih pruga, a u pokretu će ih držati pogonske baterije koje se pune isključivo pomoću stabilnih energetskih priključaka za punjenje, pri čemu je važno istaknuti da smo itekako vodili računa i o pratećoj infrastrukturi koja se također proizvodi upravo u Končar“, ističe Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila.

blank
Josip Ninić

Končarevi baterijski vlakovi, poput primjerka izloženog na sajmu InnoTrans, namijenjeni su širini kolosijeka od 1.435 mm i najvećoj dopuštenoj brzini od 120 km/h, a odlikuje ih dvodijelna kompozicija koja sadrži 102 sjedeća mjesta te ukupni kapacitet za 216 putnika.

Pogonske baterije smještene su na krovu vozila, rađene su na bazi litijske NMC tehnologije i kapaciteta su energije od 736 kWh. Budući da sigurnost vozila za KONČAR oduvijek predstavlja najviši prioritet, velika pozornost posvećena je odabiru baterijskih paketa, koji ispunjavaju najstrože europske zahtjeve na litijske baterije.

Uz ovu tehnološku atrakciju koju je Končar proizveo među prvima u Europi na vanjskim se prostorima istaknuo i mjerni vlak koji je također na InnoTrans stigao ravno iz pogona Končar – Električnih vozila, a po svom će povratku u Hrvatsku značajno doprinijeti operativnim mogućnostima domaćeg kupca, HŽ Infrastrukture.

Izloženi mjerni vlak samohodno je vozilo dizajnirano za praćenje, mjerenje i bilježenje stanja pruga s visokom preciznošću. Izrađeno na dokazanoj platformi Končarevih postojećih električnih i dizel-električnih vlakova ovo visokopodno tračničko vozilo pogonjeno je dizelskim motorom i može dosegnuti brzinu do 140 km/h na elektrificiranim i neelektrificiranim prugama.

blank
Predsjednik Uprave Končara, mr. sc. Gordan Kolak