Deutsche Telekom kroz sljedećih nekoliko godina gasi 2G mreže

blank

Spektar na oko 900 MHz, koji se trenutno koristi za 2G mreže, nakon prestanka nastavit će se koristiti u mreži DT-a

Deutsche Telekom će do kraja lipnja 2028. godine isključiti 2G na njemačkom tržištu. Već su s radom prestale emitirati 3G bazne stanice, a cilj je proširenje pokrivenosti novijim tehnologijama, na područja koja trenutno mogu koristiti samo naslijeđenu generaciju.

Frekvencijski spektar u području oko 900 MHz DT planira ponovno upotrijebiti za novije tehnologije, piše Mobile World Live. 5G mreža Deutsche Telekoma pokriva više od 97 posto njemačkog stanovništva, s planovima da se do kraja 2025. godine pokrivenost poveća na 99 posto.

Područja koja su trenutačno ograničena na 2G bit će nadograđena za primanje najmanje 4G signala, prije isključivanja. U planu je dopuniti trenutno korištene frekvencije i druge raspone kako bi prijenos podataka konačno bio upotrebljiv u područjima gdje su prije bili mogući samo telefonski pozivi.

Za IoT uređaje, koji su koristili 2G i 3G, Deutsche Telekom tvrdi da se pružatelji sve više oslanjaju na moderne tehnologije uključujući 4G, 5G, LTE-M i NB-IoT, koje su nudile pouzdan prijenos podataka.