TEST Lexus LBX 1.5 HEV e-CVT Relax Advanced: Poseban izvana, još posebniji unutra

blank

Samopunjivi hibridi idealni su za grad jer omogućuju i do 80 posto vožnje samo na struju, a Lexus LBX kao da ima četvere oči i prati sve što se događa u prometu

Subkompaktni luksuzni crossover SUV iz B-segmenta Lexus LBX svojim je proporcijama idealan za gradske gužve, bilo u pokretu ili u mirovanju, ali i dok je parkiran. Nije pretjerano ratnički nastrojen što se tiče motorizacije, ali je zato pravi samuraj što se tiče opreza u vožnji i tehnologija kojima se pri tome služi.

Pri normalnoj vožnji, dok nije aktivan prilagodljivi tempomat, LBX sam usporava i održava razmak, ali neće u potpunosti sam zakočiti ukoliko vozilo ispred stane na semaforu. Na ovaj je način vožnja ugodnija i za vozača i za putnike jer nema čestih kočenja, što olakšava posao vozaču ali je i ugodniji osjećaj na šasiji. Na ekranu ispred vozača prikazuje se crvenim linijama informacija kada su uključena stop svjetla, što je zgodno kada se ne pritišće kočnica od strane vozača nego vozilo samostalno (agresivnije) koči.

Usput se ulovi i poneki mili amper struje u bateriju koja omogućuje da u većini situacija LBX starta na struju. Kao i kod većine hibrida neće se predugo voziti samo na struju, ograničava to baterija ali i prometna situacija, kad nismo u gužvi. U suprotnom, u kolonama će stalno voziti na struju, sve dok ima dovoljno prikupljene energije od kočenja i puštanja papučice gasa.

blank

Ipak, i u normalnom startanju u gradu, do otprilike 40 ili 50 km/h uspjet će voziti samo na struju, ako vozač nije preagresivan prema papučici gasa. Ukoliko se i pri nižim brzinama uključi benzinski motor, nakon starta samo na struju, preporuka je dati jači gas kako bi se uz benzinski (ponovo) aktivirao i električni jer će se time smanjiti potrošnja goriva, a i brže ćete postići željenu brzinu vožnje. Zatim lagano otpustite papučicu gasa kako bi se pogon ponovo prebacio samo na struju. Sve ovo naučit ćete u školi hibridne vožnje.

Na kraju svake vožnje na ekranu će pisati koliki je postotak vožnje bio samo na struju. To vozača potiče da svaki put bude što bolji, a time utječe i na okoliš te na potrošnju benzina iz omanjeg rezervoara kapaciteta 36 litara.

Uz umjerenu potrošnju, koja je za testni model Lexus LBX 1.5 HEV e-CVT s paketom opreme Relax i dodatnim paketom Advanced tijekom testa bila 4,7 litara, uključujući gradsku i međugradsku vožnju, s jednim se rezervoarom može prevaliti i do 550 km, prema putnom računalu. Na autocesti raste za dvije do tri litre. Natočio sam 25 litara benzina, a preostalo je još 40 km benzina.

blank

1,5-litreni trocilindrični atmosferski benzinski (s 91 KS) i dodatni električni motor (s 94 KS) daju ukupnu snagu 136 KS na prednje kotače (100 kW) te se u mješovitoj vožnji emitira 103 grama CO2. Uz ubrzanje od 9,2 sekunde do 100 km/h dovoljno je dinamičan za gradsku vožnju i (među)ubrzavanja na otvorenoj cesti (maksimalno 170 km/h), a sve ovisi o odabranom postavu vožnje koji može biti samo na struju (dok je baterija napunjena), u eko načinu kada je reakcija papučice gasa tromija ili u sportskom S načinu kada reagira žustrije.

U LBX je ispod stražnjih sjedala ugrađena bipolarna nikal-metal-hidridna baterija te je u usporedbi s običnom NiMH baterijom lakša i kompaktnija, a omogućuje veću izlaznu snagu. Zbog toga se u LBX-u, u odnosu na Toyotu Yaris Cross s kojom dijeli istu platformu TNGA-B platform, može koristiti jači električni motor nego u Yarisu Cross.

CVT mjenjač je klasičan, ugodan u vožnji jer nema nikakvih trzaja, na autocesti se pri naglijim ubrzavanjima čuje poznati zvuk za ovu vrstu mjenjača pa treba znati dozirati pritisak na papučici gasa jer se ionako vozilo ništa uspješnije ne ubrzava.

blank blank

Postoji šest virtualnih brzina, primijetit ćete to po zvuku i okretajima ako koristite polugice na kolu upravljača za kočenje, a prebacivanjem ručice gasa u S način i korištenjem polugica stvara se dojam kao da sami mijenjate stupnjeve prijenosa.

Ipak, kako su brzine virtualne možete slobodno na semaforu, dok čekate zeleno svjetlo, prebaciti u šestu brzinu i krenuti kao da ste u prvoj. I cijelo ćete se vrijeme voziti u šestom stupnju. Na 18-colnim kotačima i gumama 225/55 R18 Yokohama Advan V61 Lexus LBX je nešto tvrđe postavljen, što se osjeti na prijelazima na cesti.

Jasno, i (kraća) dužina vozila od 4190 mm te međuosovinski razmak 2580 mm utječu na osjećaj udobnosti pa se možete zaigrati malo i s tlakom u gumama kako biste dobili veću udobnost; jasno, u granicama tolerancije.

Upravljač je uglavnom direktan i prati sve što zamislimo, a praćenje vozne trake funkcionira savršeno u svim situacijama, bez lutanja lijevo-desno po voznoj traci. Osjeti se premium klasa u svakom pogledu.

Izvana je dizajn dobro pogođen, prolaznici se okreću za vozilom i primjećuju da je nešto malo i luksuzno stiglo u grad. Gradski automobili su vjerojatno za proizvođače najgora kategorija jer treba kupcima dati što više, a istovremeno paziti i na iznos novca koji mora biti odmjeren.

blank blank

Lexus LBX 1.5 HEV e-CVT starta s cijenom od 31.500 eura i pitamo se zašto se nije ranije krenulo u ove vode. Ipak, nikad nije kasno, a ako se zaigrate s opcijama testni primjerak u tamnoplavoj boji i paketima opreme Relax i Advanced koštat će do registracije 40.915 eura.

Paket Advanced uključuje vrlo korisne pomoći pri pretjecanju, otkriva druga vozila u raskrižju te tako upozorava da ipak nije sigurno uključivanje, a veseli i vrhunsko ozvučenje Mark Levinson s 13 zvučnika – natpis je dosta skriven, ispod vjetrobranskog stakla, ali se u vožnji osjeti kvaliteta i vrhunsko ozvučenje. Trebate li mir, dobit ćete ga uz dobru zvučnu izolaciju i pri većim brzinama vožnje.

Nekome će dobro doći i samostalno parkiranje vozila, bez korištenja ruku, a zabavno je isprobavati kako se LBX snalazi u težim situacijama. HUD odnosno head up display na vjetrobransko staklo projicira sve bitno u vožnji – brzinu vožnje, prometne znakove, vizualizira pretjecanja, strelicama upozorava na dolazak vozila u raskrižju.

blank

Moguće je na HUD preseliti i sve druge značajke koje se koriste na 12,3-inčnom ekranu u boji ispred vozača se i pri prebacivanju radijskih postaja ne skida pogled s prometnice kao niti pri postavljanju tempomata i drugih opcija koje LBX nudi. Šteta što se Hold funkcija (zadržavanje vozila u mirnom položaju, na semaforu, dok je ručica u položaju D) mora nakon svakog startanja vozila ponovo uključiti, što je karakteristika na svim Lexus i Toyota modelima.

Uz četiri kamere, koje se automatski uključuju pri približavanju prepreci, imamo situaciju iz ptičje perspektive tako da ćete time zaštititi aluminijske kotače od oštećenja. U stražnjem je dijelu LBX širi, što je cool i izgleda (pre)dobro. Testni model ima prednji pogon, a za 2000 eura može se dobiti i pogon na sve kotače.

Na početku će vas možda smetati previše zvukova i informacija, ali ćete se brzo naviknuti te će vam sigurno nedostajati ukoliko koristite još jedno, starije i manje tehnološki opremljeno vozilo. Pogled lijevo od volana, na tri memorije ugodnih (umjetnom Semi-Anilinom kožom obloženih) bež sjedala govori kako je vozilo namijenjeno za više članova obitelji. Dakle, idealno je za grad.

blank

blank blank

blank

Lexus LBX pruža dovoljno ugodnog prostora na prednjim sjedalima, ali straga nemojte očekivati previše. Pri svakom izlasku vozača njegovo se sjedalo električno pomiče unatrag, ali suvozačko sjedalo nema električno podešavanje. Oba sjedala imaju grijanje, a ugodno je zimi i grijanje volana. PTC grijač pomaže i bržem grijanju kabine, a ne samo antifrizu za predgrijavanje motora. Kvaliteta vozila se (najbolje) osjeti pri otvaranju i zatvaranju vrata – teža su nego što očekujete, što je neobično za japansko vozilo.

Otvaranje prtljažnika je na struju, kapacitet mu je 332 litre te pruža prostor za prtljagu omanje obitelji, na kraćem (vikend) putovanju. Nema podršku za otvaranje mahanjem stopalom ispod podnice.

blank

U modernom interijeru središnje postavljeni 9,8-inčni na dodir osjetljivi ekran multimedije ne strši nego je ugodno postavljen, na njemu se prikazuju i djelomično komande klima uređaja, što nije baš ugodno jer su virtualne tipke za kontrolu jakosti ventiliranja zraka premale i preblizu prekidaču za kontrolu glasnoće zvuka.

Dostupan je bežični punjač za mobitele, čak pet USB-C konektora za povezivanje i punjenje baterija pametnih telefona. Bežična je integracija funkcije Apple CarPlay dok se Android Auto povezuje preko žice.

DAB+ sustav u Zagrebu hvata i desetke slovenskih radijskih stanica dok je broj hrvatskih daleko manji, ali pronaći ćete i neke postaje kojih nema u FM području, poput HRT-ovog HRKlassic koji se razlikuje od trećeg programa Hrvatskog radija (niti se HR3 emitira u DAB području).

blank

Nadalje, tu su još radio Nacional te radio Tvornica. Ukoliko tijekom slušanja DAB radija ne čujete bitnu informaciju moguće je vratiti se unatrag za 10 sekundi i tako ponovo poslušati taj dio, a kasnije se možete vratiti u program uživo. Zgodno je i što se pri slušanju DAB radija prikazuje naziv pjesme, ali je skraćen pa se kroz dva klika može dobiti kompletna informacija.

LBX je kratica za “Lexus Breakthrough X(cross)-over”, drugi Lexusov model s nazivom od tri slova, nakon LFA iz 2011. Navodno je model nazvan LBX (umjesto BX, jer su svi drugi modeli iz Lexusa s oznakama od samo dva slova) kako bi se izbjegao sukob s Citroënom koji je proizvodio BX u Europi od 1982. do 1994. godine.

Lexus LBX je primamljivo vozilo, s prihvatljivom cijenom, to je automobil koji sve vidi i sve zna, ništa mu ne može promaknuti. Siguran je za putnike, ali i sve druge sudionike u prometu jer svojim naprednim tehnologijama spašava u rizičnim situacijama, preuzimajući i kontrolu ako vozač ne reagira pravovremeno.

Uz 9 boja karoserije (i 8 dvobojnih, s crnim krovom) na izbor se nudi pet paketa opreme, ali je i bazni već dovoljno opremljen s podugačkim popisom opreme i pomoći u vožnji te podrškom za upravljanje dvozonskim klima uređajem i otključavanjem odnosno zaključavanjem kabine preko mobilne aplikacije na pametnom telefonu.

LBX je Lexus u pravom smislu i ne treba niti pomišljati da se radi o malom Lexusu (s kompromisima) jer nudi sve kao i svaki veliki Lexus.

blank