Znate li što znače riječi ‘sumpreš’, ‘kavatap’, ‘žmul’, ‘fanag’?

blank

S obzirom na različite dijalekte često se stanovnici iz brojnih dijelova Hrvatske međusobno ne razumiju, a upravo tu raznolikost značajka Circle to Search čini razumljivom. Tvrtka Samsung Electronics ovog je tjedna predstavila kampanju s ciljem osnaživanja jedinstvenosti ljudi, ističući bogatstvo svakog dijela Hrvatske.

Uz pomoć Googlea je na Samsungovim pametnim telefonima integrirana značajka Circle to Search koja omogućuje jednostavno pretraživanje svega što vam se pojavi na zaslonu. Na koji način funkcionira?

Zadržite „gumb za početnu stranicu“ (Home button), nakon čega će zaslon zasvijetliti plavo-ružičastim bojama. Zatim prstom jednostavno zaokružite pojam koji vas zanima i Google pretraga će automatski pronaći traženu riječ ili predmet.

blank

blank

blank

Vidjeli ste lijepu maskicu za pametni telefon? Cipele ili sat? Uperite kameru, zaokružite i odmah saznajte gdje i po kojoj cijeni možete kupiti željeni predmet.

Značajka Circle to Search također je korisna za pretraživanje riječi. Tako svaki jedinstveni izraz koji pročitate u razgovoru s prijateljima iz drugog kraja zemlje ne morate sami tumačiti ili postavljati dodatna pitanja o značenju riječi. Jednostavno zaokružite riječ koja vam nije poznata i odmah ćete dobiti točan odgovor.

Hrvatski jezik jedan je od najbogatijih u Europi kada govorimo o raznolikosti narječja i dijalekata. Ova kampanja ima za cilj obogatiti hrvatski jezik, ne tuđicama i stranim riječima već našim jedinstvenim izrazima, kojih ima pregršt u svakom kutku Hrvatske, tako u gradovima diljem Hrvatske možete vidjeti jumbo plakate s karakterističnim riječima koje nisu specifične za taj kraj.

blank

Prolaznici s pametnim telefonima Samsung lako će moći u par klikova i jednim kružnim pokretom uz pomoć značajke Circle to Search saznati točno značenje nepoznatih riječi. Mnogi su zbog posla ili odlaska na studij napustili svoj rodni kraj, ali to ne znači da bismo trebali zaboraviti naše izvorne izraze koji savršeno opisuju određene situacije.

Koristite ih, dijelite s drugima i učite izraze iz različitih dijelova zemlje, a Samsung je tu da vam olakša i ubrza njihovo razumijevanje – sve samo jednim jednostavnim zaokruživanjem.

Opcija Circle to Search dostupna je na sljedećim modelima telefona: S24 Ultra, S24+, S24, S23 Ultra, S23+, S23, S23 FE, S22 Ultra, S22+, S22, S21 Ultra, S21+, S21, Z Fold6, Z Fold5, Z Fold4, Z Fold3, Z Flip6, Z Flip5, Z Flip4, Z Flip3, A55 5G, A35 5G, A54 5G, A34 5G kao i na tabletima Tab S9 Ultra, Tab S9+, Tab S9, Tab S9 FE+, Tab S9 FE, Tab S8 Ultra, Tab S8+ i Tab S8.

blank